Despre Bulling

Bulling-ul in Scolile din Romania

Despre bulling in Romania

Bulling-ul in Scolile din Romania

Un subiect foarte dezbatut si, chiar la moda, in ultima perioada de timp este “bulling-ul”! Termen nou in viata noastra cotidiana, dar, ca si inteles si aplicare, este foarte vechi.

Dintotdeauna in scoala romaneasca sau la cluburile sportive sau in viata privata s-au petrecut intamplari care pot fi clasate in categoria bulling-ului. Amenintarile, batjocura, lovirile erau ori trecute cu vederea, ori categorisite ca fiind “copii obraznici” sau, cel mai grav si mai adesea, erau ascunse de persoanele vatamate. Rusinea de a povesti cele intamplate si faptul ca adultii nu credeau spusele copiilor au dus la creearea unor situatii dificile, uneori cu consecinte dramatice.

Dar, iata ca ne-am aliniat normelor europene si internationale, atat in felul in care gandim, cat si din punct de vedere legislativ. Din pacate, cu toate acestea, tot nu se face nimic! Si mai dramatic este atunci cand cei “mari”, cei care pot lua decizia de a opri si de a pedepsi aceste manifestari nu fac nimic!!!

Una dintre marile tragedii se petrece in mediul scolar, unde nu numai copiii se jignesc intre ei, se lovesc, se scuipa…, ci chiar si adultii (cadre didactice, parinti) iau parte la aceste evenimente, in mod activ sau tacit. Uneori inchid ochii, se intorc cu spatele, nu aud si considera ca nu s-a intamplat NIMIC. Alteori, instiga sau participa activ la acest proces, din care cel vizat iese de multe ori nu numai sifonat, suparat, cu psihicul daramat, dezamagit, ci si vinovat de ceea ce se intampla. Simpla lui prezenta ii atrage vina!!!! Degeaba avem paza in scoli (platita de noi parintii), pentru ca daca povestesc cele intamplate sau se implica prea mult risca pierderea locului de munca. Degeaba avem sisteme de supraveghere sofisticate: unele functioneaza, altele nu… Degeaba avem profesori de serviciu pentru ca dansii nu vad, nu aud!!!!

Ma intreb cum poti sa te plangi de salarii, de conditiile de munca, de elevi, de parinti, etc. cand tu, persoana responsabila de educatia copiilor, nu faci NIMIC! Elevii vorbesc urat in prezenta ta si tu nu auzi, faci diferente intre copii in functie de cadoul primit cu diferite ocazii: inceperea anului scolar, 1 martie, 8 martie, Paste, Craciun etc. Degeaba copiii au rezultate bune la invatatura, la campionate sportive, partea materiala acapareaza tot!

Cel mai bine ar fi sa vorbim, sa scoatem la lumina aceste cazuri fara frica notelor mici… pentru ca totul duce tot la presiunea asupra copiilor nostri.

Daca mi se permite un sfat: Parinti vorbiti cu fiii si fiicele voastre, cercetati si apoi faceti ceea ce este mai bine pentru linistea lor!

Din pacate, nu vorbesc doar din carti sau din auzite ci, chiar trecem printr-o situatie urata de acest gen si uneori cred ca sistemul de valori din invatamantul romanesc s-a schimbat in mod tragic si urat! Valorile insuflate generatiei mele au fost de mult târâte in uitare si atunci cand incerc sa le reamintesc intr-o discutie simpla sunt luata peste picior: “pe vremea dvs”!

In postarile viitoare va voi relata povestea noastra, felul in care am abordat noi situatia, modul in care am fost tratati, raspunsurile primite… Si asta pentru ca doresc sa nu ramanem doar un alt “fraier” pe lista unor persoane care, in aroganta lor,  cred ca lumea incepe cu ei si termina tot cu ei!

 

Acest articol a fost publicat în Educatie, Scoala și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *